| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Marcos

|
|
Pałac - obecnie Muzeum i Urząd Stanu Cywilnego
Widok od strony parku.
Foto: D. Dyrszlag |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
polynett@

|
|
O, ładne zdjęcie...ciekawe,czy kiedyś doczekamy się zdjęć wnętrz pałacu?  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vladislavia Site Admin

|
|
Ostatnio zmieniony przez Vladislavia dnia Pią Kwi 27, 2007 8:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
polynett@

|
|
Super zdjęcia! dzięki za wiosenno-wirtualną wycieczkę ... do Wodzisławia |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kazimierz
|
|
 Zdjęcia wspaniałe i warto podziwiać na nich ten piekny zakątek miasta. Jeżeli jednak komuś nie wystarczą zdjęcia i chce poznać historię zamku to polecam książkę M. Furmanek, S. Kulpa, Zamek wodzisławski i jego wlaściciele, Wodzisław Ślaski 2003 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcos

|
|
Dodam tylko, że książkę można zakupić w Muzeum za jedyne 25 zł. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
polynett@

|
|
Mam te książkę w domu w Wodzisławiu!  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcos

|
|
| polynett@ napisał: | Mam te książkę w domu w Wodzisławiu!  |
Szczęściara
JAk bym chciał kupić wszystkie ciekawe pozycje, to bym zbankrutował
Zostaje nasza kochana Biblioteka !  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
polynett@

|
|
he he, ja kiedyś wydawałam cale moje kieszonkowe na stare czasopisma francuskie , które odkopywałam od EMPIKU ( jak jeszcze takowy istniał w Wodzisławiu ), wtedy nie było polskich czasopism branżowych... nie mówiąc już o wydaniach specjalistycznych,takich jak książki o dziejach pałacu w Wodzisławiu  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcos

|
|
EMPiK
Kiedy to było ?
Pamiętam jak chodzilismy tam rozwiązywać krzyżówki w "Panoramie" i czytać "Świat Młodych"  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kazimierz
|
|
 Ja pamietam najlepsze spotkanie zorganizowane przez EMPik a było to spotkanie z ternerem Kazimierzem Górskim już niestety ś.p. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
polynett@

|
|
Tak EMPIK to było "coś",w czasach gdy TV nadawała tylko 2programy i nowinki ze świata docierały do nas z grubym opóźnieniem,wtedy EMPIK był dla mnie jak okno na świat...
Oprócz księgarni&czytelni odbywały się tam kursy języków obcych ( ja chodziłam na angielski),a także różne spotkania i prelekcje... A dziś?  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kazimierz
|
|
 uciekne z dalekiego EMPiKU i powrócę do parku. Nie wiem, czy prócz pięknego pałacu pamiętacie dawny grzyb, który stał na miejscu obecnego. Ten pierwszy muchomor powstał już w roku 1925 a zrobił go Pan Walenty Czerwiński z pnia strego dębu. Mimo że na pewno robiłem zdjęcia tego obiektu w dawnych latach nie mam niestety ani jednego. Grzyb stał do roku 1970, wówczas powaliła go wichura. Nowy zrobiony jest z pnia przywiezionego z Kamienia w roku 1998.
Serwis Wodzisławski nr 15 1-11.IX 1998 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vladislavia Site Admin

|
|
| kazimierz napisał: | uciekne z dalekiego EMPiKU i powrócę do parku. Nie wiem, czy prócz pięknego pałacu pamiętacie dawny grzyb, który stał na miejscu obecnego. Ten pierwszy muchomor powstał już w roku 1925 a zrobił go Pan Walenty Czerwiński z pnia strego dębu. Mimo że na pewno robiłem zdjęcia tego obiektu w dawnych latach nie mam niestety ani jednego. Grzyb stał do roku 1970, wówczas powaliła go wichura. Nowy zrobiony jest z pnia przywiezionego z Kamienia w roku 1998.
Serwis Wodzisławski nr 15 1-11.IX 1998 |
Znajdę na pewno stare zdjęcie grzyba i umieszczę w "Inne obiekty architektury"  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
polynett@

|
|
No ,ja pamietam ten grzyb z dzieciństwa...ale coś mi się nie zgadza...bo jeśli grzyb został zniszczony przez wichurę w 1970,to jak ja mogę go pamiętać z dzieciństwa?( jestem rocznik '71  )...ale myślę,ze jednak pamięć mnie nie myli ( może grzyb stal,tylko,ze zniszczony). Dziwne  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|