Strona główna Ziemia Wodzisławska
wczoraj & dziś

AlbumAlbum  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

...::: NIEZALEŻNE FORUM MIŁOŚNIKÓW ZIEMI WODZISŁAWSKIEJ :::...

Pałac w Krowiarkach.

Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Ziemia Wodzisławska Strona Główna -> Pozostałe tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marzena

PostWysłany: Sro Lip 04, 2007 10:45 pm    Temat postu: Pałac w Krowiarkach.
Odpowiedz z cytatem

Źródło fotki :
http://www.krowiarki.winder.pl/

W dzisiejszych Nowinach można wyczytać że tajemniczy właściciel ma poważne plany co do pałacu , chce go odrestaurować i stworzyć tu dom spokojnej starości. Oczywiście zostanie udostępniony do zwiedzania turystom.

Polecam odwiedzić stronkę pałacu wiele informacji i wspaniałe fotki Very Happy

www.jedlownik.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email      
polynett@

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 1:36 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Rolling Eyes Cudo!Po prostu niesamowite.Ciekawe czy można zwiedzić ten pałac?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Vladislavia
Site Admin

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 9:52 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Rzeczywiście cudo ! Smile
NA Opolszczyźnie jest wiele pięknych pałaców, które czekają na właściciela.
Oby tej budowli sie udało !
Powrót do góry
Maverick

PostWysłany: Pią Lip 20, 2007 7:47 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak mozna go zwiedzic,bynajmniej ja mialem taka okazje...tylko nie wykorzystalem bo musialem znikac juz do domu.
Oczywiscie mial mnie wprowadzic miejscowy hmm kto?
Sam nie wiem kim on byl ... ale prawdopodobnie jakis gosciu co sie tym opiekuje...

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 4:43 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

prawdopodobnie byl to pan Jerzy Steiner, od wielu lat opiekujacy sie tym obiektem. Jestem bardzo ciekawy jak dlaje potoczy sie sprawa tego palacu, zeby nie bylo podobnej sytuacji jak z poprzednim wlascicielem ktory do takiego stanu palac doprowadzil i co udalo sie wywiez ukradl, lacznie z kafelkami wyrwanymi z podlogi.

polecam stronke www.krowiarki.de
Powrót do góry
Marzena

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 11:42 am    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z tego co wyczytałam w piątkowym Dzienniku zachodnim pałac w Krowiarkach odkupiła od poprzedniego właściciela spółka z siedzibą we Wrocławiu. Natomiast p.Jerzy Stein jest przedstawiony jako opiekun pałacu.

www.jedlownik.pl
Powrót do góry
Vladislavia
Site Admin

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 12:46 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Są jakieś konkretnie dni, godziny kiedy zamek jest udostępniany do zwiedzania?
Powrót do góry
Marzena

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 1:12 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Niestety na temat zwiedzania nic nie piszą Crying or Very sad

www.jedlownik.pl
Powrót do góry
siddhi

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 10:15 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pałac oficjalnie nie nadaje sie juz do zwiedzania, grozi zawaleniem, jednakze za "flaszke" mozna cos wskorac albo przedostac sie tam na wlasna reke, bylem w srodku juz kilkanascie razy, te sale, schody i portyk robia wrazenie

Dodane po 6 godzinach 28 minutach:

warto tez wspomniec ze w latach 80 Krowiarki niespodziewanie odwiedzil malo komu znany Kardynal Joseph Ratzinger a dzis papiez Benedykt XVI

Powrót do góry
Vladislavia
Site Admin

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 10:51 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To ci ciekawostka z tą wizytą Kardynała Ratzingera Surprised
Muszę się tam koniecznie wybrać !
Powrót do góry
polynett@

PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 1:11 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

WOW siddhi ta wizyta Ratzingera w Krowiarkach to prawdziwa ekstra-ciekawostka! Wink
Powrót do góry
Marzena

PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 5:19 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Fajna pocztówka no i ciekawe wieści. Koniecznie muszę się tam wybrać Smile

www.jedlownik.pl
Powrót do góry
siddhi

PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 5:39 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Historyczna wizyta

Mieszkańcy Krowiarek wstrzymali oddech, gdy kardynał Joseph Ratzinger ukazał się na balkonie Pałacu Apostolskiego.

Przeczucie ich nie myliło, dostojny gość – który był wśród nich, modlił się w parafialnym kościele i jadł obiad na jubileuszu 25-lecia kapłaństwa proboszcza Leonarda Gaidy – został papieżem.

W roku 1983, pięć dni po pielgrzymce Ojca Świętego Jana Pawła II do diecezji opolskiej, na zaproszenie Biskupa Ordynariusza, przyjechał kardynał Joseph Ratzinger, by przewodniczyć Eucharystii i wygłosić kazanie na dorocznej pielgrzymce mężczyzn i młodzieńców na Górze Świętej Anny. To był główny cel pobytu kard. Ratzingera, ale, jak mówi abp Alfons Nossol, Kardynał zawsze, kiedy był w Polsce, chętnie wykorzystał czas na poznawanie nie tylko dużych ośrodków życia religijnego, ale z zainteresowaniem odwiedzał również wiejskie parafie, podziwiał śląski krajobraz, rozmawiał z wiernymi. – W sobotę 25 czerwca mój przyjaciel ksiądz Leonard Gaida obchodził srebrny jubileusz kapłaństwa, a kard. Ratzinger planował wyjazd do Trzebnicy. Powiedziałem mu, że zawiezie go tam kierowca, bo ja mam kazanie na kapłańskim jubileuszu w Krowiarkach. A on mówi mi: wiesz, mnie też to interesuje, jak takie uroczystości kapłańskie dzisiaj wyglądają na wiosce – wspomina abp Alfons Nossol, ordynariusz diecezji opolskiej.

To była wielka niespodzianka

Nawet jubilat nie wiedział, że na jego uroczystości obok Biskupa opolskiego będzie gość ze Stolicy Apostolskiej, prefekt Kongregacji Nauki Wiary. Zaskoczony był też Józef Sobina, który zgodnie z tutejszym zwyczajem wyjechał na granicę parafii bryczką zaprzężoną w dwa konie po Biskupa Ordynariusza. – Patrzy, a z samochodu wychodzą Biskup i Kardynał. Opowiadał nam potem, że przez całą drogę rozmawiali z nim, podziwiali krajobraz, a kardynał Ratzinger powiedział, że czuje się tutaj jak w swoich rodzinnych stronach. Szkoda, że ojciec nie dożył tej chwili, bardzo by się cieszył, że wiózł bryczką przyszłego Papieża – opowiada Teresa Kroker, córka Józefa Sobiny. Pani Teresa dobrze pamięta tamten dzień, szła w procesji ze sztandarem parafialnym, było bardzo uroczyście, przyjechało wielu księży, rodzina i znajomi ks. Gaidy. Pamięta też, że na koniec Mszy św. przemówił Kardynał, a z niemieckiego na polski tłumaczył Biskup Ordynariusz. Potem wszyscy wyszli z kościoła, ludzie stanęli wzdłuż drogi, a ministranci i dziewczęta ze sztandarami ustawili się na początku procesji, za nimi księża i na końcu szedł jubilat, proboszcz Leonard Gaida, z bpem Alfonsem Nossolem i kardynałem Josephem Ratzingerem.

Maria Lasak ugotowała obiad dla stu osób

Ugotowała go gospodyni na plebani Maria Lasak, z pomocą swojej siostry Magdaleny i kilku parafianek. Jak wspomina, będąca dzisiaj na emeryturze pani Maria, do przygotowania jubileuszowego przyjęcia włączyła się cała parafia, ludzie przynosili kury, mąkę na makaron, jaja. – Był to odświętny, śląski obiad: rosół, kluski śląskie, rolady, pieczeń wieprzowa, kotlety schabowe i siekane, drób pieczony oraz surówki, w tym czerwona i biała kapusta. Czy obiad smakował Kardynałowi? Pewnie tak, bo nie odmawiał niczego. Nawet, gdy podaliśmy kawę, zjadł do niej popularny wówczas na Śląsku deser nazywany „szpajzą”. Dzisiaj z obawy przed salmonellą nikt już jej nie podaje, bo ubijało się ją z surowych jajek, cukru i żelatyny – wyjaśnia pani Maria. Pamięta, że zaraz po kawie pożegnali się ze wszystkimi, a Kardynał powiedział, że bardzo mu się podobała cała uroczystość, ale najbardziej śpiew wiernych. Przyjęcie odbyło się w wybudowanym na ten czas drewnianym baraku, nazywanym namiotem. Nazajutrz spotkali się w nim parafianie zaproszeni przez proboszcza na poczęstunek.

25 lat kapłaństwa Leonarda Gaidy

Z zapisu w kronice parafii Narodzenia NMP w Krowiarkach dowiadujemy się, że w jubileuszowej uroczystości 25 czerwca 1983 r. uczestniczyło ponad 40 księży z dekanatu Racibórz Zachód, z sąsiednich i z zaprzyjaźnionych parafii oraz wielka grupa krewnych ks. Gaidy. Licznie we Mszy św. uczestniczyli i przystąpili do stołu Pańskiego parafianie z Krowiarek i Amandowa. „Był upalny czerwcowy dzień. Nabożeństwo rozpoczęto procesją do kościoła na godz. 10.00. Śpiewano mszę Schuberta. Grała orkiestra z Pietrowic Wielkich. Kazanie wygłosił biskup ordynariusz Alfons Nossol i przywitał na ziemi śląskiej kard. Ratzingera”.

Współczesność parafii

Ks. Piotr Popanda przed parafialnym kościołem

Ks. Piotr Popanda, następca śp. ks. Gaidy, jest proboszczem w Krowiarkach od roku 1996. Na Mszy św. sprawowanej we wtorek 26 kwietnia w intencji nowego papieża Benedykta XVI powiedział: – Mamy powody do dumy, bo Ojciec Święty był w naszej parafii. Zobowiązuje nas to do głębszej modlitwy w jego intencji. Parafia Krowiarki planuje upamiętnić historyczną wizytę tablicą umieszczoną w kościele.

Powrót do góry
Vladislavia
Site Admin

PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 7:25 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki siddhi za obszerne wspomnienia związane z odwiedzinami obecnego Ojca Świętego w Krowiarkach Smile
Wiele ciekawych informacji można z nich wyczytać Smile
Powrót do góry
Inter

PostWysłany: Pon Sie 13, 2007 2:12 pm    Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Byłem tam swego czasu naprawdę fajny obiekt na wzgórzu za pałacem dużych rozmiarów park. Rozmawiałem z miejscowymi którzy narzekali że obiekt ten miał być wyremontowany jednak prace stoją w miejscu i popada powoli w ruinę Sad. Nie wiem jak ostatnio bo byłem tam ze 2 lata temu...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Ziemia Wodzisławska Strona Główna -> Pozostałe tematy
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 2